Prostaatkanker


Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende soort kanker in Nederland (bijna 22% van het totaal). Per jaar krijgen ca. 10.000 mannen in Nederland prostaatkanker. 70% van deze mannen is ouder dan 65 jaar, hoewel de ziekte steeds vaker vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar wordt vastgesteld. Dit komt doordat steeds meer mannen zich op jongere leeftijd laten onderzoeken op kanker in de prostaat.

Als u contact hebt gehad met uw arts over prostaatklachten, breekt een onzekere tijd aan. Vragen als 'heb ik prostaatkanker?', 'hoe wordt die behandeld?' en 'kan ik snel worden geholpen?' komen bij iedereen op. Wij vinden het belangrijk deze onzekerheid zo snel mogelijk bij u weg te nemen. In het St. Antonius Kankercentrum werkt de grootste maatschap urologie van Nederland; een team van onder andere urologen met veel expertise op oncologisch gebied, gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker. U krijgt hier snel de diagnose en advies over uw verdere behandeling.

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken?

Bel gerust naar de polikliniek urologie, T 088 - 320 25 00

Waarom kiest u voor het St. Antonius Kankercentrum?

Veruit de meeste prostaatkankerpatiënten in de regio

 Onze urologen diagnosticeren en behandelen veruit de meeste prostaatkankerpatenten in de regio. Doordat we zoveel patiënten behandelen van binnen én buiten de regio Utrecht hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met bijna 160 prostaatkanker operaties per jaar zitten we ruim boven de landelijke norm van 20 en behoren we tot de top 10 van Nederland. Deze landelijke normen zijn ingevoerd om de kwaliteit van de behandeling voor prostaatkanker, door de ervaring van de uroloog, te waarborgen.

Nieuwste behandelmethoden en -technieken prostaatkanker

 Wij bieden een compleet palet aan behandelingmethoden en investeren in de nieuwste behandelmethoden en technieken. Al onze prostaatkankeroperaties worden uitgevoerd met behulp van de Da Vinci Robot . Deze operatierobot maakt het mogelijk minuscule bewegingen in het bekkengebied van de patiënt uit te voeren. Een operatie met de Da Vinci Robot is minder ingrijpend voor de patiënt en het herstel na de prostaatkankeroperatie verloopt sneller en beter. Ook vermindert de kans op complicaties, zoals impotentie en erectiestoornissen.  Doordat de 160 robotoperaties per jaar worden uitgevoerd door een beperkt aantal urologen, hebben zij ieder afzonderlijk bijzonder veel ervaring hiermee.
Verder zijn we in Nederland een van de drie kankercentra die cryotherapie (behandeling van cellen door bevriezing) kunnen toepassen. Cryotherapie of 'koude' therapie, is een behandeling voor patiënten met een niet-uitgezaaide vorm van prostaatkanker.

Persoonlijke zorg bij prostaatkanker met vast aanspreekpunt

 Iedere patiënt krijgt een vaste arts toegewezen die gedurende het hele traject eerste aanspreekpunt is voor medische vragen (uw hoofdbehandelaar). Daarnaast wordt elke patiënt persoonlijk begeleid door onze gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen die tijdens én na de behandeling van prostaatkanker dagelijks beschikbaar zijn voor praktische vragen en ondersteuning. In onderstaand filmpje komt u meer te weten over de rol van de oncologieverpleegkundige tijdens het behandelproces.

Snel geholpen bij het St. Antonius Kankercentrum

 Elke patiënt kan na doorverwijzing binnen 1 week bij ons terecht voor een 1e afspraak en onderzoek. Een eventuele behandeling voor prostaatkanker kan daarna snel plaatsvinden. De wachttijd voor een prostaatkankeroperatie bedraagt 3-6 weken. Kijk hier voor een actueel overzicht van de wachttijden.
Prostaatkanker-Santeon