Wat is kanker?


Bijna alle vormen van kanker kunnen in het St. Antonius Kankercentrum behandeld worden. We zijn gespecialiseerd in een aantal behandelingen voor kanker. Afhankelijk van uw specifieke aandoening wordt gekeken welk behandelplan het beste bij uw persoonlijke situatie past. Voor tumoren die zelden voorkomen, werken wij samen met onder andere het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het UMC Utrecht.

Het belangrijkste kenmerk van kanker is een ongeremde celdeling. De cellen zijn de kleinste bouwstenen van het lichaam. Elk weefsel en elk orgaan bestaat uit cellen. Cellen kunnen delen. Uit een cel ontstaan dan twee nieuwe cellen en daaruit weer nieuwe cellen. Celdeling is nodig voor groei en om oude en beschadigde cellen te vervangen. Die celdeling wordt normaal heel goed geregeld, zodat er niet teveel cellen worden gevormd. Wanneer er sprake is van ongecontroleerde celdeling, ontstaat er een opeenhoping van zeer veel cellen. We spreken dan van een tumor, oftewel kanker. We kunnen onderscheid maken in goedaardige en kwaadaardige tumoren.

  Goedaardig gezwel

  Kwaadaardig gezwel
 
Goedaardig gezwel: de gevormde cellen dringen omliggend weefsel niet binnen. Kwaadaardig gezwel: de gevormde cellen dringen omliggend weefsel wel binnen.

Het lymfestelsel en kanker

Bij kanker kunnen uitzaaiingen ontstaan via het bloed en/of de lymfe. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten, lymfeklieren en lymfeklierweefsel dat zich in verschillende organen bevindt. Op onderstaande illustratie wordt het lymfestelsel schematisch weergegeven.

LymfestelselLymfevaten vormen de kanalen van het lymfestelsel. Deze vaten worden vanuit het lichaamsweefsel gevuld met een kleurloze vloeistof: lymfe. De lymfe neemt vocht en afvalstoffen uit het lichaam op. Via steeds grotere lymfevaten komt de lymfe uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Voordat de lymfe in het bloed komt, passeert zij ten minste één lymfeklier. 

Lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel: daarin worden ziekteverwekkers - vooral bacteriën en virussen - onschadelijk gemaakt. Op diverse plaatsen in ons lichaam komen groepen lymfeklieren voor, de 'lymfeklierregio's. Deze bevinden zich onder andere in de hals, in de oksels, langs de luchtpijp, bij de longen, bij de darmen en achter in de buikholte, in de bekkenstreek en in de liezen.

Lymfeklierweefsel

Lymfeklierweefsel komt -behalve in de lymfeklieren- ook voor in andere organen, zoals in de keelholte, de milt, de darmwand en het beenmerg. Kankercellen kunnen losraken van een tumor en in een lymfevat terechtkomen. In de lymfeklier(en) waar de kankercellen als eerste langskomen, kan dan een nieuwe tumor ontstaan: een uitzaaiing.

 

 

 

Het lymfestelsel